RECEPTY PRO BEZLEPKOVOU DIETU

K přípravě je používána pouze mouka od výrobce SMUTNÝ. Tato mouka je univerzální, lze ji používat k přípravě slaných i sladkých jídel (např. zátřepka do omáček, jíška do polévek apod.). Můžeme ji použít též k přípravě sladkých moučníků.


OBYČEJNÝ PIŠKOT

5 ks vajíček
6 polévkových lžic krystalového cukru
6 polévkových lžic mouky

Postup:

Vajíčka s cukrem ušleháme, přidáme mouku, promícháme a vlijeme do hlubokého plechu - předem vytřít olejem. Pečeme v středně teplé troubě. Podle potřeby lze vajíček a cukru nebo mouky ve stejném poměru přidávat nebo ubírat. Tento piškot je možno obohatit pomletými ořechy. V tom případě kolik lžic ořechů dáme, o tolik dáme méně mouky. Pro větší vláčnost piškotu je možno na ořechy přidat asi 1 lžíci oleje.


OLEJOVÁ BÁBOVKA

25 dkg krystalového cukru
4 ks vajíček, 25 dkg mouky
1/2 prášku do pečiva
1dl vlažné vody
1 dl oleje

Postup:

Celá vajíčka s cukrem ušleháme, přidáme vlažnou vodu, olej a naposledy mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše důkladně promícháme. Pečeme v bábovkové formě, kterou nejdříve důkladně potřeme olejem. Doba pečení je 45-50 minut při teplotě 210–230ºC. Toto těsto je též možno péci na hlubokém plechu a máme olejovoubuchtu.


JABLKOVÁ BUCHTA

3 vejce
30 dkg moučkového cukru
1 ks vanilkového cukru
2dl oleje
1/2 kg nastrouhaných jablek
1/2 kg mouky
1/2 prášku do pečiva
2 kávové lžičky jedlé sody
trocha mléka

Postup:

Utřeme cukr, vajíčka, vanilkový cukr. Přidáme olej, mouku s práškem do pečiva a sodu. Tato směs utvoří velmi hustou hmotu, do které přidáme nastrouhaná jablka. Pokud je těsto stále husté, přidáme mléko (/nebo vodu) tak, aby se těsto krásně vylilo na plech předem potřený olejem. Pečeme ve velkém hlubokém plechu v mírně vyhřáté troubě cca 50 minut.


KYNUTÉ TĚSTO

1/2 kg mouky
1/4 l vlažného mléka
50g droždí
12 kostek cukru
2dl oleje
2 vejce + 1 žloutek navíc
špetku soli

Postup:

Do mísy dáme mouku a na okraj mísy uděláme kvásek: nejdříve rozdrobíme droždí, přidáme cukr a vlažné mléko. Všechny ostatní suroviny pak přidáme a smícháme, vypracujeme vařečkou tak, aby těsto bylo hladké. Takto připravené těsto necháme v míse vykynout.

Tento základ těsta lze použít na:

VDOLKY:

Těsto si rozdělíme na dvě stejné půlky a opatrně je lžicí nanášíme na předem vymaštěný plech. Na vdolky můžeme naskládat čerstvé nebo zavařené ovoce, které posypeme posýpkou, kterou vytvoříme z mletého cukru, másla a bezlepkové mouky. Pečeme ve středně teplé troubě.


BÁBOVKU:

Do základního těsta je možno přimíchat rozinky nebo ořechy. Po upečení bábovku potřeme olejem a po vychladnutí posypeme mletým cukrem.

TVAROHOVÉ A POVIDLOVÉ KOLÁČKY:

V dnešní době je již možno koupit perforovaný plech na pečení nebo použijeme kulatých formiček. Do nich dáme trochu vykynutého těsta, na něj pak nádivku, a to buď z tvarohu (tvaroh, máslo, rozinky, mletý cukr, citrónová kůra), nebo z povidel (rozředěná povidla, citrónová kůra, kapka rumu nebo tresti). Nádivku zase přikrejeme tenkou vrstvou těsta tak, aby se vytvořil koláček nebo buchtička. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.


BEZLEPKOVÝ CHLEBA:

3 dkg droždí rozmělníme v 0,25 l vody a přidáme špetku cukru. Po 10 minutách přidáme 250 g těsta a důkladně promísíme. Vzniklou kašovitou hmotu vyklopíme do vymaštěné formy a necháme asi 1/2 hodiny nakynout tak, aby se objem jednou zvětšil. Povrch pak potřeme vodou a pečeme cca 45 minut. Nejdříve v co nejvíce vyhřáté troubě asi 5 - 10 minut, pak snížíme teplotu na 190°C.


MUFINY:

Soubor s receptem pro přípravou různých chutí mufin je v následujícím textovém souboru, který si můžete uložit na svůj počítač.



RECEPTY PRO MOUKU JIZERKU

Soubor několika receptů pro pečení cukroví, slaného pečiva, chlebů i moučníků, který poslal pan Mlích. Jedná se o recepty ověřené v praxi, s moukou Jizerkou.



BEZLEPKOVÉ RECEPTY

Se souhlasem paní Vinkárkové a ostatních našich "kuchařek" zveřejňujeme sesbírané bezlepkové recepty k využití široké veřejnosti.



KVÁSEK PRO CELIAKII

Pro výrobu byl využit „Deprotejnovaný pšeničný škrob“ a v něm vyšlechtěna tradiční kvásková kultura. Jedná se o stoprocentní přírodní kulturu bez jakýchkoliv startérů nebo kypřidel. Více v přiloženém dokumentu:



Pekárnička s programem pro výrobu kvásku a pro pečení chleba i s nabídkou kuchařky na CD je na níže uvedeném odkazu. Informace byly převzaty z www.sweb.cz/otareiss



Upozornění


Tento server zahájil rekonstrukci k dnešnímu datu. Bude poskytovat výsledky ukončeného projektu a dále v něm pokračovat metodou elektronických dotazníků v anonymní formě. Konzultační služby a informace o posledních, mezinárodně, preferovaných doporučení pro diagnostiku Celiakie (ESPGHAN 2012 a více).

Za realizační tým projektu
Jaroslav Utěšený

Informace


Pokud chcete být informování o novinkách na tomto webu, vyplňte následující informace.